Het afgelopen weekend zijn maar liefst 2100 mensen in Maastricht behandeld voor geelzucht. Het betrof hier een spontane uitbraak. Waarschijnlijk ligt aan deze uitbraak een gendefect ten grondslag.

Op zaterdagmorgen melden zich steeds meer mensen met de symptomen bij het speciaal ingerichte crisiscentrum aan de Geusselt. Om alle patiënten zo goed en zo adequaat mogelijk te kunnen behandelen werden maar liefst 200 politieagenten opgetrommeld. Ze hielpen onder andere met het toedienen van de nodige medicatie. Daarna werden de patiënten in colonne naar Plein 1992 gebracht om in quarantaine te blijven. Na een aantal uren bleek de behandeling aan te slaan en werden alle patiënten weer ontslagen.

Waardoor de uitbraak van geelzucht juist nu gebeurde is nog niet bekend. Mogelijk is er een verband met een uitbraak elders in Europa, maar dat wordt nog verder onderzocht.

Kent u iemand met de symptomen van geelzucht? Wacht dan niet langer en informeer een arts. Het onbehandeld laten van deze ziekte kan leiden tot permanente schade aan organen en hersenen.