Het is een van de mooiste stukjes van Maastricht, Wyck. Wyck is een klein stadje opzich, Wyck heeft alles. Wyck is geliefd om haar mooie straten en winkels en het prachtige uitzicht op de binnenstad. Wyck wordt ook in iedere toeristengids aangeraden om een bezoekje te brengen en een kopje koffie te drinken tussen de hipsters bij Café Zondag.
Maar, vragen toeristen zich af, hoe spreek je dat nou eigenlijk uit, Wyck? Onze redactie ontving meerdere klachten van mensen, afkomstig uit het hele land. Zo is er Bep Broekmans uit Vlaardingen: “Ze maken het ook veel te moeilijk hier in het zuiden. In eerste instantie zou je gewoon ‘Wijk’ zeggen maar ik weet me geen raad hoe die c uit te spreken.” Joop Derksen uit Venlo begrijpt naar eigen zeggen de uitspraak beter maar ook hij vindt het veel te ingewikkeld: “Ik geloof dat je het uitspreekt als ‘Wiek’ maar dan de ‘ie’ heel erg lang uitrekken omdat alles in Maastricht zo ‘laangk’ is. Voor de toeristen uit het Noorden van het land moet het helemaal een vehikel zijn om het uit te spreken.” Stadshistoricus Frits Wyckmans brengt opheldering: “Je spreekt het uit als ‘Wiek’ op Maastrichtse wijze, punt uit.”
Ook VVV Maastricht is op de hoogte van de klachten over de uitspraak en heeft bij Centrummanagement Maastricht een voorstel gedaan zegt verantwoordelijke stadsdeel Wyck Lisette van der Haag: “Uiteraard is Maastricht een toeristenstad en dienen wij ook ons voor een deel aan te passen aan de toerist. Daarom is er met diverse instanties besloten dat de definitieve uitspraak ‘Wijk’ is en deze door elke inwoner van Maastricht en toerist als ‘Wijk’ uitgesproken dient te worden.”
Volgens Van der Haag zal de uitspraak ‘Wijk’ vanaf zaterdag 25 juni aanstaande worden ingezet: “Want dan zijn de meeste toeristen weer in de stad.”