Maastricht krijgt als eerste stad in Nederland een asielzoekershotel. Vanaf medio 2020 moet er permanent een luxe verblijfplaats geboden worden aan zeker 600 asielzoekers. Het hotel komt vlak langs de Maas te liggen zodat er vanuit iedere kamer een fantastisch uitzicht geboden kan worden.

Volgens ondernemer André Biersma is de tijd rijp voor een dergelijk concept: “De economie is hersteld, de vraag naar slaapplekken is enorm toegenomen en dagelijks komen er grote aantallen asielzoekers het land in. Ik heb als eerste die zaken met elkaar verbonden.” Biersma noemt de asielzoekers ook anders: “Ik spreek zelf liever van tijdelijke recreanten”. En zo worden ze ook benaderd. Elke asielzoeker krijgt de beschikking over een kamer van 60m2 met een aparte badkamer  en keuken. Tevens is er een gemeenschappelijke fitnessruimte met sauna en zwembad. De opgevangen asielzoekers eten drie keer per dag in het buffetrestaurant van het hotel. “We moeten wel oppassen dat ze niet te dik worden, maar goed, daarvoor is er immers ook de fitnessruimte”, zo zegt Biersma.

Extra services in het asielzoekershotel betreffen een kapper, gratis wifi, wasserette en pendeldienst naar het centrum. “Wij bieden een fantastisch en betaalbaar totaalconcept, het COA, het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers is er hartstikke blij mee en bereid het nodige geld uit te leggen. Oh, en had ik al gezegd dat we waarschijnlijk nog een dakterras krijgen? Maar die vergunning is nog niet rond.” Biersma ziet de toekomst in ieder geval rooskleuring in: “Alles voor het geluk van deze mensen”.