Toneelgroep Maastricht slaat een nieuwe weg in met een reeks biografische voorstellingen over Maastrichtse iconen. Al eerder werd bekend gemaakt dat de voorstelling ‘Moszowicz’ vanaf maart 2017 wordt gespeeld met Porgy Franssen in de hoofdrol. Tijdens het maakproces (het script wordt geschreven door auteur Ilja Leonard Pfeijffer) smaakte het echter naar meer bij de artistieke leiding. Woordvoerder Bas Wellens: “Het is altijd interessant om voorstellingen te maken over mensen met een randje. We ontdekten dat er naast Bram Moszkowicz meerdere kleurrijke Maastrichtenaren zijn wiens verhaal zich perfect leent voor theater, oud-wethouder Piet Keijmis was de eerste naam waar wij direct aan dachten. Deze gewone man is in onze ogen de beste wethouder die Maastricht in jaren heeft gehad.”

De voorstelling wordt geen standaard teksttoneel maar zal een combinatie worden van muziektheater (aan de hand van producerduo WixWax), bewegingstheater en beeldende kunst. Wellens vult verder aan: “Aan ellenlange monologen hebben wij een broertje dood en daarnaast is Piet geen man van woorden maar van daden. Er zal dus veel te zien zijn, denk aan een groots decor van het stadhuis en voetbalvelden zoals die van RKVVL.” ‘Piet’, zoals de voorstelling gaat heten zal vanaf oktober 2017 in het huistheater De Bordenhal te zien zijn en wordt geregisseerd door de jonge Franse avant-gardistische regisseur Claude de la Bouchet.

Wie de rol van deze illustere persoonlijkheid zal gaan spelen, is nog niet duidelijk. Wellens: “Wij gaan een open auditie houden, Piet is een gewone man met een gewoon uiterlijk en daarom zoeken wij ook een gewone man met een gewoon uiterlijk.” In de wandelgangen van Mosae Forum wordt al veelvuldig de naam van John Aarts als vertolker genoemd, Wellens: “Wij hebben nog geen officiële aanmelding van dhr. Aarts ontvangen maar we zullen hem van harte welkom heten op de auditie.” Wie zich goed kan inleven in de rol van Piet Keijmis kan zich voor de auditie opgeven via het e-mailadres van Toneelgroep Maastricht, piet@toneelgroepmaastricht.nl