Van het ene op het andere moment lagen ze om. Tientallen bomen op het terrein van de voormalige tapijnkazerne zijn de afgelopen dagen geveld. De reden: de ondraaglijke stanklucht die al jaren rond het terrein hing.

De beslissing om de bomen om te zagen is niet zomaar genomen, daar ging een proces van vele maanden overheen, aldus woordvoerder van de gemeente René Zeguers: “We zijn heel nauwkeurig te werk gegaan, want deze bomen staan al bijna een eeuw op deze plek, maar omdat het klachten bleef regenen, moesten we uiteindelijk wel tot actie overgaan. Er is een reeks metingen gedaan en daarbij werd geconstateerd dat de stank inderdaad de normen overschreed zoals die bij wet zijn bepaald. En dus resteerde alleen nog maar kap als mogelijkheid.”
Buurtbewoner Jef Verelst kan dit beamen: “als de wind verkeerd staat kun je nog niet eens normaal in je jacuzzi van een wijntje genieten”. Ook de was wordt door de meeste buurtbewoners niet meer buitengehangen zo beweert hij.

Het zaagbedrijf dat dezer dagen de klus moet klaren spreekt over een pittige taak. Omdat hun werknemers vaker pauze moeten nemen vanwege de ondraaglijke lucht, duurt het allemaal wat langer: “maar goed, de gemeente betaalt het toch, dus het maakt niet direct uit of het nou morgen of overmorgen klaar is, hoofdzaak is dat er wat gebeurt”, aldus de directeur die niet met zijn naam vermeld wil worden uit angst voor represailles. “Er zijn heel wat dreigementen binnengekomen van ontevreden Maastrichtenaren, maar ik denk dan maar zo: iemand moet het doen, dat is historisch altijd zo geweest, er zijn altijd klusjes die niemand liever doet, maar ik woon zelf toch niet in Maastricht, dus ik kan me aan de opwinding hieromtrent onttrekken.”
Resteert de vraag of er uiteindelijk nieuwe bomen teruggeplaatst worden op deze plek. Volgens de gemeente wordt er niet direct aan bomen gedacht maar eerder aan kunstobjecten die met steun van de lokale overheid gerealiseerd worden. Het mes snijdt dan aan twee kanten: er komt iets voor terug in de plaats en de kunstenaars worden bezig gehouden. Binnen niet al te lange tijd hoopt de gemeente met meer duidelijkheid te komen over de variëteit aan kunstobjecten.