Vandaag is de uitslag van het Britse referendum wereldkundig gemaakt. Het volk heeft beslist, er komt een Brexit aan. Terwijl het mondiaal nieuws is en zowel de voor- als nadelen in elk journaal worden benoemd, blijft Maastricht niet achter. Maandenlang heeft Werkgroep MOZ (Maastricht Op Zichzelf) gewerkt aan een plan om Maastricht uit de EU te laten stappen. Voorzitter van MOZ Jacques van Doorn is er duidelijk over: “Het enige goede van dat hele Europese gebeuren is dat het Verdrag in 1992 een enorme campagne was voor de stad. Maar ook wij zijn er helemaal klaar mee en hebben een manifest opgesteld en dit gepresenteerd aan het College van B&W.” Dat manifest is goedgekeurd en er is een akkoord bereikt zegt woordvoerster van Gemeente Maastricht Elise Donkersloot: “Het manifest van MOZ is zo krachtig dat het College geen andere optie ziet dan uit de EU te treden, we zullen er allemaal beter van worden.”

Door deze Mexit zullen er een aantal bestuurlijke zaken worden veranderd, zo zal Maastricht een zelfstandige staat worden. Donkersloot: “Burgemeester Penn-Te Strake blijft aan als burgemeester van de stad Maastricht maar doordat Maastricht nu een staat wordt, zullen er een president en een regering komen die over de staat zullen gaan regeren.” Wie de beoogde president van de staat Maastricht zal worden is nog niet duidelijk maar Van Doorn houdt zich wel aanbevolen: “Uiteraard zou ik dit geweldig vinden, het manifest is toch zeker mijn kindje. Maar mocht er een geschiktere kandidaat gevonden worden, probeer ik wel een functie als minister te regelen.” In de wandelgangen van Mosae Forum wordt ook de naam van Beppie Kraft ook genoemd, woordvoerster Donkersloot: “De invulling van de presidentsfunctie zal toch voornamelijk ceremonieel zijn, daar is Beppie uitermate geschikt voor. Een optie is het zeker!” Naast het aanwijzen van een president zullen ook de grenzen van de staat duidelijk worden gemarkeerd, er bestaat een mogelijkheid dat er een volledige stadsomwalling wordt gebouwd, maar dan wel naar de maatstaven van nu en met modern luchtafweergeschut. Op toegangswegen van en naar Maastricht zullen douaneposten gecreëerd worden. Daarnaast krijgt de staat Maastricht ook haar eigen valuta, deze zal volgens Donkersloot ’t Sjengske worden genoemd, deze zal een startwaarde van €1,11 kennen.

In de loop van 2017 zal Maastricht een zelfstandige staat worden en vanaf dan kan de Maastrichtse bevolking ook met Sjengskes betalen.