Onderzoekers aan de Universiteit Maastricht hebben voor het eerst in de geschiedenis genetische verschillen gevonden tussen inwoners van twee steden die zo dicht bij elkaar liggen. Het blijkt namelijk dat wonen in Maastricht zodanig gezonder is voor een mens dat het DNA daadwerkelijk in positieve zin muteert.

Dirk-Jan Loognom (56), professor aan de Universiteit Maastricht en mede onderzoeker legt uit. “Op dit moment hebben we alleen het DNA-verschil vastgesteld. We onderzochten in deze lange termijn studie 100 mensen die verhuisden van Heerlen maar Maastricht en volgden hen de eerste 5 jaren. De eerste mutaties waren al zichtbaar na 6 maanden”. De mutaties hebben als gevolg een langere levensverwachting en een sneller denkniveau.

Over de oorzaken is het nog speculeren. “We hebben alleen de mutaties in kaart gebracht. We vermoeden dat het gebruik van het vele beton in Heerlen en de Maastrichtse taal de belangrijkste factoren zijn.”

De Universiteit Maastricht heeft inmiddels een nieuwe studie gestart om de factoren verder te onderzoeken. De gemeente Heerlen is een samenwerkingsverband gestart met Maastricht Bereikbaar om inwoners van haar stad te motiveren regelmatig naar Maastricht te gaan.