Het bekende Chinese honden-eetfestival komt naar Maastricht. Dat is vandaag bekend geworden.
Vanaf vrijdag 9 september tot en met zondag 11 september 2016 zal de eerste editie van het festival plaatsvinden op het voormalige Tregaterrein naast de Noorderbrug. Deze locatie leent zich ideaal voor het festival omdat er in de directe omgeving geen omwonenden zijn en er dus geen sprake kan zijn van geluidsoverlast. Het festival is tot stand gekomen door de stedenband met het Chinese Chengdu. Op deze manier wordt geprobeerd de culturele banden over een lange afstand te versterken. Er was echter nog wel een te overkomen obstakel: de Nederlandse wet verbiedt het slachten van honden voor consumptie. Om het festival toch mogelijk te maken worden de honden vlak voor vertrek in China gedood waarna ze in een speciaal koelvliegtuig naar Nederland gevlogen worden. Het gaat in totaal om 2,5 ton hondenvlees. De verdere verwerking van het vlees vindt plaats op het festivalterrein zelf. “Het belooft een ware culinaire reis te worden”, zo zegt Dennis Vervaert, één van de initiatiefnemers van het festival. “De bereidingswijzen zijn eindeloos, je moet het een keer geproefd hebben.”

Maastrichtenaren met honden hoeven niet te vrezen dat hun trouwe viervoeter iets ergs overkomt: “Maar we raden voor de zekerheid aan toch met honden weg te blijven van het festivalterrein. Een foutje is nou eenmaal snel gemaakt.”

Maastricht levert op haar beurt de kennis en knowhow om in Chengdu een Chinese versie van het Preuvenement op te zetten.

Het is de bedoeling dat zowel in Maastricht als in Chengdu de evenementen op jaarlijkse basis terugkeren.

UPDATE: Stichting de gebeten hond uit Maastricht geeft aan haar naam te zullen veranderen, men wil niet geassocieerd worden met het eten van honden, zo laat een woordvoerster weten.