In de vroege namiddag is het grensdorp Eijsden tot ontploffing gebracht. De afgelopen dagen werd duidelijk dat het zuidelijkste dorp van Nederland de huur niet meer kon betalen en dus moest de grond teruggegeven worden aan de Belgische eigenaren.

Nadat gisteren en eergisteren Eijsden volledig was ontruimd werd er een gebiedsverbod ingesteld. Een gespecialiseerd bedrijf bracht overal in de straten van Eijsden springladingen aan. Vandaag, omstreeks 15.00 uur werd er door de koninklijke harmonie en harmonie Sainte Cécile nog een laatste afscheidsnummer gespeeld. Op de klanken van “The roof is on fire” en “de bom” van Doe Maar werd Eijsden vervolgens gecontroleerd tot ontploffing gebracht.

De voormalige inwoners verhuizen allen naar een tentenkamp in Margraten waar ze de komende twee jaar kunnen wonen totdat er een nieuw Eijsden uit de grond is gestampt. Dit nieuwe dorp komt te liggen naast de landingsbaan van Maastricht-Aachen-Airport. Op het grondgebied van het voormalige Eijsden zal een kerncentrale met 3 reactoren verrijzen.