Een file van meer dan 500 meter. Dat was het gevolg van het feit dat de gemeente Maastricht afgelopen zaterdag tonnen uitdeelde. Al vroeg meldden zich de eerste achtergestelden om zo hun inkomen aan te vullen.

Wachtend in de file stond ook Jef Loontjes, fabrieksarbeider:”Ik heb normaal geen rooie duit, dus een ton is mooi meegenomen, ik ga deze maandag meteen op de bank zetten”. Er waren zelfs enkele gezinnen met een dubbel adres. Bijvoorbeeld doordat men van twee woningen één woning heeft gemaakt. Natascha Wijnands: “Wij hebben al een ton, maar met onze twee adressen konden we deze kans niet laten liggen, we hebben nu 3 x een ton. Dat voelt toch lekker.” Wat ze met de extra tonnen gaat doen weet ze nog niet. “Misschien wel een huisje in Spanje kopen. En dan verhuren via AirBnB.”

De afgelopen weken kwam er flinke kritiek op de gemeente Maastricht. De gemeente Maastricht kampt met een begrotingstekort en wethouder Aarts gaf te kennen dat hij van 1% van de begroting geen idee heeft, waar het geld heen gaat. Leden van de gemeenteraad pleitten dan ook voor het stoppen met het weggeven van al die tonnen, maar aan dit verzoek heeft het college nog geen gehoor gegeven.

Ook gratis tonnen binnenharken? Zaterdag 16 november heeft u nog een kans. U kunt terecht bij Stadsbeheer aan de Ankerkade 275. De poorten van het terrein gaan al om middernacht open zodat u met een klapstoel of slaapzak kunt wachten op het in ontvangst nemen van uw gratis ton.