Na vier edities komt er een einde aan de Iron Man triathlon in Maastricht. Volgens de organisatie is triathlon nog te weinig ingeburgerd. Afgelopen jaar had men gehoopt op 500 deelnemers meer.

Daarom heeft het organiserende bureau na rijp beraad een alternatief bedacht. Vanaf 2019 gaat het evenement verder als Iron Lungs. Het evenement bestaat uit drie onderdelen. Roken met hindernissen, duur-roken en het roken van ongebruikelijke substanties. Zo moeten deelnemers bijvoorbeeld 12 uur en 40 minuten sigaretten roken zonder dat er gestopt wordt. Moet er over een hindernissenparcours van 4 kilometer gerookt worden. En moet men in 15 minuten minstens 10 verschillende ongebruikelijke stoffen gerookt hebben. “Je moet dan denken aan een stuk rubber, of haren van een konijn”. Aldus de organisator. “Tijdens het hindernissenparcours krijgen mannelijke deelnemers een ketel met water mee. Tegelijkertijd moet men blijven roken.”

De organisatie verwacht dat er 20.000 bezoekers op het evenement afkomen. Bezoekers kunnen naast het kijkspektakel zich ook vergapen aan stands met de nieuwste rooktechnieken en rookwaren. Er zal voor kinderen ook een kinderspeelland zijn, volledig gethematiseerd naar alles dat met roken te maken heeft. Ook is er een ballonvaart met een ballon in de vorm van een pakje Marlboro.