Je kunt er niet meer omheen, al die discussies en protesten over de kerncentrale in Tihange. Ondanks alle boze tongen is er nog niks ondernomen om activiteiten op te starten mocht het uiteindelijk toch misgaan. Tot vandaag. Een groep bezorgde Maastrichtenaren bestaande uit kunstenaars, cultureel ondernemers en botanisten lanceren de stichting OMRM oftewel ‘Omgaan Met Radioactief Materiaal’. Deze stichting zorgt volgens de initiators voor het verspreiden van informatie en het uitreiken van handige tools om een kernramp te overleven. Zo worden er lezingen gehouden over de gevolgen van slecht onderhouden kerncentrales en wat er exact gebeurt als een kerncentrale explodeert, de zogenaamde BRADxChemicals.

Het vlaggenschip van OMRM wordt echter een cursus, namelijk ‘Wanneer Tihange ontploft’, deze zal gegeven worden de bekende nucleair expert Carlo Hemisch: “Ik heb speciaal voor Maastricht een pakket gecreëerd waardoor iedere deelnemer bestand blijft tegen een nucleaire ramp.” Zo zullen deelnemers worden geïnstrueerd hoe hun huis in te pakken met aluminiumfolie, de zogenoemde Alu-Wrap methode. Ook zal Hemisch kooklessen geven waarin heerlijke jodiumrecepten worden aangeleerd, daarnaast zullen er workshops komen hoe je kleding te beschermen tegen straling.

Volgens Hemisch zal het voornamelijk belangrijk zijn om oude communicatiemiddelen zoals morse-apparaat en de telegram te herintroduceren: “Moderne communicatiemiddelen zoals de smartphone en laptops zullen de nucleaire straling alleen maar vergroten.” Voor geïnteresseerden die graag willen deelnemen aan de cursus of een van de BRADxChemicals willen bezoeken, kunnen zij zich opgegeven via deelname@omrm.org.