Naar aanleiding van de spanningen met buurgemeente Lanaken die zijn ontstaan door de pas in gebruik genomen vuilverbrandingsoven heeft de Maastrichtse Luchtmacht vanavond rond 22.30 uur een vergeldingsbombardement uitgevoerd. Volgens de commandant van de strijdkrachten, Generaal Donders, was de missie succesvol: “Ons doel was de installatie uit te schakelen en daarbij andere belangrijke strategische doelen direct mee te nemen, daar zijn we in geslaagd. Het doelwit kan als volledig onklaar worden beschouwd.”

Afgelopen dagen liepen de toch al gespannen verhoudingen tussen de gemeente Maastricht en de Belgische gemeente Lanaken verder op; Lanaken nam een omstreden vuilverbrandingsoven in gebruik, wat voor veel overlast zorgde. Ze gaf te kennen dat dit als tegenactie kan worden beschouwd van het een ongeoorloofd bouwen van coffeeshops aan de grens. De gemeente Maastricht liet al weten dit niet te accepteren en gepast te zullen reageren.

Die reactie kwam dus vanavond, even na half 11. Het is niet bekend of bij het bombardement doden zijn gevallen. Wel is duidelijk dat door deze actie beide gemeentes definitief in staat van oorlog met elkaar verkeren. Inmiddels roepen buurgemeentes op tot een “staakt het vuren”. Aan deze oproep is nog geen gehoor gegeven. Op satellietfoto’s is te zien dat de gemeente Lanaken haar luchtafweergeschut in stelling heeft gebracht. Hoewel dit het bombardement van deze avond niet kon voorkomen lijken de Belgen de volgende keer zeker voorbereid te zijn.

De bevolking van de grenswijken gaat bange tijden tegemoet.