“Gigantisch jammer”. Zo omschrijft directeur Wil Hengelaars van het MUMC+ de situatie. Want het grootste aquarium van Nederland, Mosae Visae, gaat niet door.

Een jaar geleden presenteerde het MUMC+ plannen voor het 5 etages tellende aquarium. Zo was er in het hart van het gebouw een gigantisch bassin met Belugawalvissen gepland. Overdag konden ze dan de gasten vermaken en in de avond en nacht zouden ze gebruikt worden voor medische experimenten. Ook een ander belang speelde mee:”Als ziekenhuis moet je tegenwoordig commercieel ingesteld zijn, we zoeken dus naar andere manieren om geld te genereren. Dat geld kunnen we vervolgens weer inzetten om onze directie mee te betalen. Het mes snijdt letterlijk en figuurlijk aan twee kanten, want patiënten kunnen zich dan ook een paar uurtjes vermaken.”

Op de andere etages konden gasten volgens het plan terecht voor interacties met roggen, haaien en sidderalen. “Je moet maar eens je tong tegen een sidderaal aan houden, je schrikt je rot”, aldus de directeur. Verder zou er ook een plus-ticket komen. Tegen een meerprijs konden gasten dan zelf een vis uit het aquarium uitzoeken en deze in de speciaal ingerichte kookstudio onder leiding van een gerenommeerde chef klaar laten maken. Helaas gaat dit alles dus niet door.

Het MUMC+ denkt nu na over een ander commercieel initiatief dat wel betaalbaar gaat zijn, want daar zit volgens de directeur het probleem: “Door de stikstofproblematiek zou de bouw gigantisch duur uit zijn gevallen. Het verwijderen van de stikstof uit de vis is extreem tijdrovend en daardoor onbetaalbaar. “We denken nu aan een fastfoodcourt. Dat is kleinschaliger, maar wel lekker en er is behoefte aan.”