Omdat de komst van Hudson’s Bay nog even op zich laat wachten en het project ‘Temporama’ alweer is beëindigd, is een nieuwe tijdelijke invulling voor het pand van de voormalige Vroom & Dreesmann noodzakelijk. Zo zijn er al diverse burgerinitiatieven geopperd zoals de discotheek ‘RAV&D’, prostitutiecomplex ‘Sjendaol’ en een reptielenexpo. De nieuwe invulling komt echter vanuit een verrassende hoek, namelijk een loopspookhuis. Het spookhuis, genaamd Vreis & Doedsangs, krijgt het decor van een gedemoniseerde Grand Bazar, het warenhuis wat op de plek van het huidige pand stond. Met deze invulling is een link naar de film Poltergeist gauw gelegd.

Zo’n 150 scare actors zullen alle verdiepingen van het pand, vijf om precies te zijn, volledig bestrijken. Deze scare-actors worden niet zomaar via uitzendbureaus ingezet maar zullen allemaal voormalige werknemers van V&D zijn. Lizzy Beumers (46) stond jarenlang bij het herenondergoed en is nu dolenthousiast: “Thuis zijn ze ook heel blij met mijn nieuwe baan, mijn man zei dat ik er toch als een heks uit zie.” De rollen die de voormalige personeelsleden gaan spelen variëren van zombie winkelbediende tot spook in de kelder van het pand.

Het verloop van het spookhuis zal op zijn minst spectaculair worden, vanaf de hoofdingang aan de Grote Staat wordt er op de begane grond gestart en wordt de roltrap naar de eerste verdieping genomen. Daar zullen diverse interactieve vertrekken ervoor zorgen dat bezoekers doodsangsten zullen uitstaan. Vanaf de eerste verdieping wordt, via de tweede verdieping, uiteindelijk de derde verdieping bereikt en is aldaar ruimte en tijd voor een sanitaire stop. Voor de noodgevallen zal de aanwezige toiletjuffrouw schone onderbroeken verstrekken.

Uiteindelijk wordt er op de derde verdieping ingestapt in de afsluitende attractie ‘Lift of Horror’. Deze attractie zal volgens uitbater Ben Harpers het hoogtepunt en visitekaartje van het spookhuis worden: “We hebben de techniek van de liften iets aangepast waardoor bezoekers met een snelheid van 150 km/h de kelder instorten. Als je dat hebt overleeft, zullen de engste (dus lelijkste) scare-actors je de laatste stuipen op het lijf jagen. Als alles goed gaat kom je vervolgens uit in de Vijfharingenstraat.”

Vreis & Doedsangs zal naar verwachting openen op 3 augustus aanstaande.