Dat er in een studentenstad als Maastricht heel wat van bil wordt gegaan, mag al lang geen geheim meer zijn. Toch is er de laatste tijd een verontrustende ontwikkeling waar te nemen onder de populatie jongvolwassenen in Maastricht.

Een nieuw soort seksueel overdraagbare aandoening (SOA) verspreidt zich razendsnel onder deze losbandige laag van de bevolking. Studenten spreken al van de “groene loper”, zo legt ook woordvoerster van de GGD Maastricht, Marjon Timmermans, uit. “We hebben nog niet alle feiten boven water, maar hetgeen dat we weten schetst een naar scenario. Patiënten zouden eerst last krijgen van groene slierten, wat geleidelijk overgaat in de vorming van korstmos-achtige substanties op de geslachtsdelen.” Volgens de woordvoerster zijn de eerste patiënten al met succes behandeld. Men dient wel te bedenken dat men niet zo snel van de “groene loper” af is: “een zes weken durende antibiotica-kuur moet de kwaal de kop indrukken.

Inmiddels denkt men na over een landelijke aanpak omdat de geslachtsziekte zwaar oprukkende is. Volgens Timmermans loopt het letterlijk de spuigaten uit: “we zien de groene loper in hoog tempo via de studentenwijken Scharn, Wittevrouweveld en daarna Limmel richting Meerssen uitbreiden. Als er nu niet ingegrepen wordt, is de groene loper in een mum van tijd in heel Maastricht-Oost aanwezig. Daarna is de opmars niet meer te stoppen”. Snel handelen is volgens haar dus geboden.

Als u denkt dat u mogelijk last heeft van de “Groene Loper”, dan kunt u een (anonieme) afspraak maken bij de GGD Maastricht