De nieuwe vastelaovendsposter van Limburg is een uitwas van het diepgewortelde racisme in onze maatschappij. Dat zegt werkgroep “de nieuwe essentie” bij monde van voorman Rogier Bergers. “Het is overduidelijk een verwijzing naar de zwarte pietendiscussie en een mes in de rug van de vele allochtone Nederlanders”. Bovendien zou door het zwart afschilderen van een prins in een pak de gekleurde Nederlanders als een zuipende gek afgeschilderd worden. “Het is van de knotsen dat dit anno 2019 nog kan, het is verschrikkelijk stuitend, daar kan toch geen discussie over zijn?” De werkgroep zegt na te denken over eventuele stappen. Zo zegt ze elke poster die ze tegen zullen komen te verwijderen.

De poster werd gistermiddag in het gouvernement te Maastricht onthuld. Onder toeziend oog van een hele lading van vertegenwoordigers van carnavalsverenigingen uit de provincie werd de nieuwe poster van kunstenaar Toine Dekkers onthuld door gedeputeerde Ger Koopmans.

Elk jaar vallen liefhebbers en haters van de poster over elkaar heen, het zou niet carnavals genoeg zijn, geen plezier uitstralen of simpelweg lelijk zijn. Dit jaar is de discussie echter van een hele andere orde.