Maastricht heeft de meest integere bestuurders van Nederland. Dat is gebleken uit een onderzoek van de Universiteit Maastricht. Voor het onderzoek werden 41 ambtenaren ondervraagd. Ze geven hun werknemer, de Gemeente Maastricht, een dikke 10 voor het goede bestuur.

De ambtenaren zijn vooral te spreken over de mate van openheid en transparantie van hun bestuurders. Zo wordt er altijd goed geluisterd naar hun wensen en de gevolgen van veranderingen worden telkens goed overwogen. Ook is men zeer te spreken over het feit dat de burgemeester Annemarie Penn-te Strake altijd goed op de hoogte is van hun wel en wee.

Ook wethouder John Aarts komt, ondanks dat hij uit Wolder afkomstig is, goed uit de bus. “Het is een uiterst fijne vent die altijd met culinaire raad en daad voor je klaar staat. Hij weet als geen ander dat een goede maaltijd je dag kan maken of breken”, zo luidt één van de commentaren uit de anonieme enquête. De ondervraagde zeggen zich ook totaal niet te herkennen in de berichten die de laatste tijd de ronde doen. Volgens bronnen in het stadhuis zou er sprake zijn van een totaal verziekte sfeer waarbij intimidatie, voorliegen, uitspelen, desinformatie en roddel aan de orde van de dag zijn.

Volgens het onderzoek van de Universiteit van Maastricht klopt daar dus helemaal niets van.