De laatste week klagen Maastrichtenaren online steen en been over de gigantische hoeveelheid onkruid en het gebrek aan onderhoud aan het openbaar groen in de publieke ruimte. Zo waren er foto’s op Facebook te zien van het Sterreplein, het “to be” park bij het Geusseltzwembad en het overwoekerde Hazendansplein. Inmiddels is er zelfs een petitie gestart om de gemeente met de neus op de feiten te drukken.

Daar kon Stichting werkgroep Hazendans niet op wachten en ze is zelf begonnen met het weghalen van al het onkruid op en om het plein. De gemeente zegt dit een geweldig initiatief te vinden: “In het kader van de participatiemaatschappij dienen we allemaal ons steentje bij te dragen aan de openbare ruimte. Het is crisis, je kunt nou eenmaal niet verwachten dat we nog alles kunnen onderhouden als er maar relatief weinig belasting betaald wordt.”

Om dit soort initiatieven te ondersteunen kan er subsidie aangevraagd worden. Hier kan men dan grasmaaiers, scharen, bladblazers en andere tuingereedschappen mee aanschaffen. Men dient dan wel minimaal 50% 65-plussers van daginvulling te voorzien:”Onder het motto: “van geraniums naar onkruid” worden de handen uit de mouwen gestoken. Het is belangrijk dat deze groep iets te doen heeft, het voorkomt vereenzaming en op deze manier blijven mensen langer uit de zorg weg. Daardoor vermindert daar de druk en dat scheelt weer in de kosten. Zo is de cirkel rond.”

Het initiatief wordt door de buurtcomité’s met open armen ontvangen: “We hebben straks tenminste goed materiaal en mensen om mee te werken”.