Een ware schokgolf gaat momenteel door het Maastrichtse politieke landschap. Na maanden lang aan te hebben gegeven dat de A2-tunnel later opgeleverd zou worden in verband de vele systeemtests, blijkt nu dat de tunnel gewoon op tijd opgeleverd wordt. Maastrichtse politici zijn in shock.
“Hoe moet ik de kerstvakantie nou vullen? Ik had gepland om deze tijd te gebruiken om schriftelijke vragen aan de wethouder te stellen. Nu moet ik verplicht met mijn vrouw mee naar de woonboulevard”, reageert raadslid Egied Sampermans van de stadspartij LVP. En hij is niet de enige. Op het forum van de website MSTRCH reageert iemand onder de naam Dr. Snuggles: “Ik ben altijd laat thuis door de files. In werkelijkheid vertrek ik gewoon een half uur eerder en dan ga ik snel even zuipen in café De sjeet. Dat komt nu dus vroegtijdig tot een einde. Nog eerder weg op mijn werk gaat opvallen.”

Toch zit er ook een positieve kant aan de vroege oplevering. Volgens gedeputeerde Stakkers van provinciale tunnelzaken kan daardoor de trajectcontrole eerder van start gaan: “En dat levert ons weer geld op, die tunnel moet toch terug verdiend worden. Links- of rechtsom. Ik ben blij”.

Hoe laat de tunnel op 16 december open gaat wordt later bekend gemaakt. Wel kondigde men aan nog een herdenkingsdient te organiseren die de herinnering aan de groene golf levend zal houden. Een herdenkingsplaquette wordt nog overwogen.