“Dizze bestuurlikke zjweinerij gaon iech ech neet euvernumme!” Felle woorden klonken door het Stadhuis tijdens de Euverdrach vaan de Mach. Naar aanleiding van het Stokstraat-incident vorige week weigert Stadsprins Luc III Maastricht tijdens de carnaval voor te gaan. Tijdens een concert bij café L’Escargot werden vorige week diverse Zaate Herremeniekes weggepest door de lokale autoriteiten. Van Zaate Herremenie De Sjerpe Sjeigelkes werden zelfs in een schermutseling een bastuba, schuiftrompet en een faggot gesloopt.

Juist in het jaar waarin het Zaate Herremenieke centraal staat, is dit opmerkelijk te noemen. Dit schopt zo tegen het zere been van onze Hoeglöstigheid dat deze vanmiddag na een ceremonie van vijf en een half uur de sleutel weigerde. “Als mijn volgelingen zich zo misdragen tegen het mooiste wat er is, ben ik diegene de conclusie moet trekken hier niet in mee te gaan.” Vertrouwde Luc III onze reporter ter plaatse toe.

De weigering van de sleutel betekent dat Maastricht in principe zonder prins zit.

Maar als alternatief zal Prins Gaston van La Societé du Carnaval ‘Une Avec Sajs’ vanavond de sleutel van Maastricht ontvangen, tijdens een verkorte Euverdrach vaan de Mach in Café ‘t Sjendaol.