Sinds een half jaar heeft de gemeente Maastricht een nieuwe middel om van de rattenplaag af te komen. Roofdieren als wezels, hermelijnen, marters, vossen en roofvogels worden ingezet om de rattenpopulatie in toom te houden. Het voordeel: door Oehoe’s gevangen ratten vergiftigen op die manier niet meer de Oehoe-kuikens, waardoor de populatie oehoe’s groeit.
Maastricht heeft echter een nieuw probleem. Er is sprake van een gigantische roofdierenplaag en daarnaast, hoewel in mindere mate, een Oehoe-plaag. Zo werd afgelopen week al een hardloper op de Sint Pietersberg aangevallen door een roofvogel en zijn er binnen de singels tientallen vossenburchten te vinden.
Om de groeiende populatie roofdieren in te tomen gaat de gemeente deze ook bestrijden met natuurlijk vijanden. Elise Donkersloot van Gemeente Maastricht: “We zijn ons zeer bewust van de overlast en risico’s voor de volksgezondheid die deze dieren met zich mee brengen. Toch willen we het op een milieuvriendelijke manier afhandelen, daarom worden er binnenkort 20 lynxen, 10 Amerikaanse adelaars, 12 civetkatten en 35 adders uitgezet binnen de singels. Zo moet alles weer in balans komen.” Of de inzet van deze dieren ook daadwerkelijk effect zal hebben zal de toekomst uitwijzen.