Vanmorgen arriveerde de Sint met zijn pieten als vanouds in Maastricht. Op een boot van rederij Stiphout zagen duizenden kinderen hoe een bijna onherkenbare Sinterklaas hun stad binnenvoer. ”

Menig omstander merkte op: “Zo, die Sint is behoorlijk aangekomen.” En dat klopt. De Sint was inderdaad bijna niet meer dezelfde.  Dianne Kerkhofs, diëtiste bij de Mosae Zorg Groep waar de Sint sinds jaar en dag verblijft, bevestigt het geheel. “Hij is inderdaad behoorlijk aangekomen. Zo’n 35 kilo. Hij eet veel te veel en beweegt nauwelijks.” Het comité Intocht Sint Nicolaas Maastricht zag zich dan ook genoodzaakt dit jaar geen paard in te zetten. Woordvoerder Bert Meurs zegt daarover het volgende: “Dit kun je een dier echt niet aandoen, dat die vetzak maar eerst een was kilo’s verliest.” Ook vanuit verschillende dierenrechtenorganisaties werd van tevoren al geprotesteerd. Daarnaast werd er maar de helft van de pakjes meegenomen op het schip want men wilde zeker zijn dat de pieten geen natte voeten kregen.

De Sint zelf lijkt zich echter van geen kwaad bewust. Zodra hij voet aan wal zette sprak hij de kinderen toe: “Liever te dik in de kist, dan weer een feestje gemist. En feest, dat wordt het”. De kinderen hebben er in ieder geval een nieuw Sinterklaasliedje bij.