UPDATE:

Er worden op internet valse artikelen geschreven dat het om een strobrand zou gaan. Dit klopt echter niet, want deze vond al gisteren in de middag plaats.

Wie vannacht of vanmorgen wakker werd van een hevige brandlucht of de lucht van duizenden ongeleegde asbakken zal wellicht snel de ramen gesloten hebben. Op social media vroegen al veel bewoners van Maastricht zich af waar deze stankoverlast vandaan kwam. Van Daalhof tot en met Amby en van Malberg tot en met Wyck; van overal kwamen de klachten over een niet te harden lucht.
Na enkele uren onderzoek blijkt de boosdoener gevonden. In Lanaken, pal aan de grens met Maastricht is een nieuwe vuilverbrandingsoven gebouwd. Afgelopen nacht werd de installatie voor het eerst uitgebreid getest, zo vertelt een woordvoerder van de gemeente Lanaken: “We lopen al decennia aan tegen de problemen van de alsmaar toenemende berg huishoudelijk afval. Een aantal jaren geleden hebben we het plan opgevat om een hoogwaardige afvalverbrandingsinstallatie te bouwen. Daarmee hebben we vannacht een eerste test gedaan. Deze is succesvol verlopen, de stank overlast was nihil. We zijn erg blij met het resultaat.”

De gekozen locatie is echter een negatief resultaat van de jaren lange gespannen relatie tussen Maastricht en haar buurgemeentes, zo laat men duidelijk blijken: “We hadden deze installatie prima in de open velden kunnen bouwen, maar laten we eerlijk zijn, als Maastricht meent dat ze coffeeshops aan de grens moet bouwen, dan hebben wij de vrijheid om ons afval te verbanden waar wij er geen last van hebben. En dat is aan de grens, waar niemand woont.”

Dat heel Maastricht momenteel last heeft doet de woordvoerder van de gemeente Lanaken af als een kleinigheid: “Er zijn altijd een paar mensen die klagen, maar daar hoeft de rest van de wereld geen rekening mee te houden natuurlijk.” Wordt ongetwijfeld vervolgd.