De bekende wielrenner Ton Dumoulin is er in Rio met zilver vandoor gegaan. Na een heftige achtervolging op de fiets, waarbij de politie de wielrenner maar nauwelijks kon bijhouden, kwam de renner uiteindelijk ten val. Dit gebeurde nadat de politie enkele waarschuwingsschoten loste. Daarbij werd de wielrenner door een kogel in zijn pols geraakt.

Na de arrestatie werd het zilver, bestaande uit vorken, messen, kandelaars en kettinkjes met tortelduifjes eraan terug overgedragen aan de rechtmatige eigenaar: een handelaar uit het centrum van Rio. De lokale politie geeft aan dat deze van geluk kunnen spreken: “Voor hetzelfde was jullie wielrenner er met het goud en het brons vandoor gegaan”.

De wielrenner is inmiddels op een vlucht terug naar Nederland gezet. Hij heeft al laten weten een kort geding aan te zullen spannen: “Ik wil graag terug naar Rio om daar mijn zilver op te halen”. Volgens de hermandad uit Rio kan daar echter geen sprake van zijn: “de VOC-tijd is echt voorbij hoor, je moet hier gewoon voor dingen betalen.” Dumoulin zeg dat als het zo werkt, hij dan de Braziliaanse rechter zal betalen om in zijn voordeel te beslissen. De komende weken zullen uitwijzen of er genoeg geld betaald zal worden om de Braziliaanse rechter gunstig te stemmen.

Dumoulin heeft echter nog een troef: “Ze dachten eerst dat ik een weerwolf was, dus ze hebben een zilveren kogel gebruikt. Die zit nog steeds in mijn pols. Als deze straks operatief verwijderd is (de pols red.), wissel ik deze in voor geld. Ik kan dan waarschijnlijk Brazilië opkopen, zijn we meteen van het gedonder af. ” Of het allemaal zo makkelijk zal gaan als Dumoulin het schetst zal de tijd uitwijzen.