In navolging van 2de kerstdag staat het college van burgemeester en wethouders winkels in de binnenstad nu ook toe om open te gaan op 3de Kerstdag. Het besluit komt na een toch al bewogen paar weken waarin het besluit om op 2de kerstdag open te gaan op veel onbegrip kon rekenen van zowel burgers, ondernemers en medewerkers.

Ondernemer Jack Breuls van schoenmakerij De Leerlöl sinds 1883: “Mijn familie baat al vijf generaties lang deze schoenmakerij uit, maar dit hebben we nog nooit meegemaakt. Ja, de coronacrisis heeft ons hard getroffen, maar dit gaat niks oplossen. In plaats dat het college zijn fouten erkent, wordt het geheel nog eens uitgebreid. Op 3de Kerstdag gaan wij altijd met de familie naar Ikea. De rolstoelbus voor mijn moeder (die tot 6 jaar geleden nog dagelijks in de zaak stond red.) is zelfs al besteld. Het is echt een familie-uitje.”

Volgens Breuls wordt er op deze manier getornd aan de Christelijke tradities. “Sommige dingen moet je met je handen vanaf blijven, coronacrisis of niet en denk je nou echt dat ik er op zit te wachten om een paar sleutels bij te maken op 3de Kerstdag?”.

De gemeente laat in een verklaring weten dat op deze manier de bezoekers meer gespreid worden over de beschikbare dagen. Dit zou gebleken zijn uit een onderzoek dat de Bijenkrof in opdracht van hun aandeelhouders heeft laten uitvoeren.