Naar aanleiding van het incident in de binnenstad waarbij een groep als tokkie verklede personen werd aangevallen en bespuugd door aangeschoten drag queens krijgt nog een staartje. De politie was van mening dat door op deze manier over straat te gaan ook wel een serieuze vorm van uitlokking is.
De politie werd deze morgen door de rechter in Maastricht in het gelijk gesteld. Door als tokkie verkleed op stap te gaan lok je agressiviteit nou eenmaal uit. Dat betekent dat de drag queens volledig in hun recht staan door dit met de nodige agressie de kop in te drukken. De uitspraak van de rechter heeft echter grote gevolgen: het schept een precedent. Vanaf nu is het dus niet meer geoorloofd om als tokkie verkleed op stap te gaan. Het kan immers logischerwijze agressiviteit en vervelende reacties bij het publiek uitlokken. Omdat als tokkie door het leven gaan onder bepaalde lagen van de bevolking nog altijd zeer populair is, zal dit de komende tijd vermoedelijk regelmatig tot problemen leiden.
De politie heeft al aangegeven op stapavonden intensiever te zullen controleren en nadrukkelijker aanwezig te zijn. Mensen met een tokkie-voorkomen zullen dan direct op hun gedrag aangesproken worden. Als uiterste maatregel wordt men preventief aangehouden en overgebracht naar het politiebureau.