Sinds gisteravond kunnen automobilisten die gebruik maken van de nieuwe tunnel in Maastricht gebruik maken van gratis wifi. De ingebruikname van het supersnelle draadloze netwerk werd door de minister van verkeer en waterstaat, Melanie Schultz van Haegen officieel bekrachtigd door middel van een rit door de tunnel, waarbij de chauffeur bij wijze van demonstratie een livestream naar Facebook in stand hield.

Door precedentwerking is het sinds gisteravond toegestaan te filmen tijdens het rijden. Veiligheidsgordels zijn eveneens niet verplicht. De korte maar krachtige ceremonie zorgde voor het inluiden van een nieuw tijdperk, hetgeen zal zorgen voor meer verkeersveiligheid zo laat een woordvoerder weten: “Deze tunnel is zodanig doorontwikkeld en doorgetest dat dit allemaal prima kan, je kunt immers ook overdrijven met veiligheid. We geven de mensen weer de vrijheid terug, daar waar het kan.”

Toch zijn er ook critici waaronder Jef Rondeels: “Dus ze kunnen wel je snelheid controleren over het hele traject, maar dit is te veel? Kom nou! Die hele trajectcontrole is gewoon een verkapte belastingmaatregel. De tunnel moet terugverdiend worden.”

De verwachting is dat de nieuwe tunnel vanwege de verruiming van de verkeersregels en het gratis draadloze netwerk een dusdanige aantrekkingskracht gaat krijgen dat alleen deze tunnel waarschijnlijk niet genoeg gaat zijn. Een woordvoerder laat ons weten: “We denken er sterk over na om een snelweg over de tunnel heen te leggen. Dan kan het verkeer nog beter doorstromen. Het is een vernieuwend idee, maar de ruimte is er. De mogelijkheden worden de komende maanden onderzocht”. Het zou dus zomaar kunnen dat Maastricht alweer snel een volgend prestigeproject tegemoet gaat.

Voor degenen die graag wil internetten tijdens een rit door de tunnel, het wachtwoord is: mijnnaamiswillie